ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER
ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER

Visit from APiM International Academy Malaysia

On Friday July 27th 2018, School of Applied Science received a visit from APiM International Academy Malaysia. APiM delegation were lead by Dr Suraya Ismail as a APiM CEO, with Capt Masuan as APiM Director, Major Faizul as APiM Director, Mr Edy Subiarto as APiM Indonesia representative and Mr Yogaswara M. Yunus (APiM staff). APiM delegation were welcomed by Mr Tri Brotoharsono (Vice Dean in Accademic affair), Mrs Indah Fajarwati from International Office, Mr Rahmat Hidayat (Chief of Commerece Management Research Group) and Mr. Setia Juli Irzal Ismail from secretariat.

In this meeting, Dr Suraya offered cooperation between APiM and Telkom University. APiM are an International Education and training company based in Malaysia. Mr Tri Brotoharsono are gratefull with this visit, and wishes a good collaboration between both organization in the future.

from left to Right: Capt Masuan, Dr, Suraya, Yogaswara, Mr. Tri Brotoharsono, Mrs Indah Fajarwati, Mr Rahmat Hidayat, Mr Edy Subiarto, Major Faizul

Video about APiM:

 

 

Tags :

One Comment

  • Rosa says:

    #7705

    KES PENIPUAN ASIA PACIFIC INNOVATION AND MANAGEMENT DI Dalangi oleh Dr Suraya Ismail atau Rohaya Ismail

    Saya nak bagitahu kepada semua fresh graduate supaya berhati – hati dengan ASIAN PACIFIC INNOVATION MANAGEMENT (APIM) yang dikatakan sedang giat mencari calon berkelayakan untuk direkruit menjadi pensyarah part time mereka di APIM. Yang diketuai oleh Dr Suraya (nama tipu)

    Sebenarnya ia adalah satu penipuan kerana selepas anda diterima masuk ke APIM anda akan dipaksa untuk mengikuti program yang dinamakan Training of Lecture (TOL) dan perlu membayar RM2,500 seorang. APIM janji rate bayaran untuk pensyarah adalah mengikut tahap pendidikan diploma (rm100/jam), degree (rm150/jam), master (rm200/jam) dan phd (rm250/jam). Selepas anda bayar, mereka tak akan keluarkan resit, walaupun anda bayar lumpsum dan mereka akan berdalih untuk tidak beri resit walaupun minta berkali2, mereka juga tidak akan beri anda surat tawaran bekerja dengan APIM pun dorang tak nak keluarkan, kata surat tawaran tak penting, tapi Dr Suraya ni kata dengan orang lain yang ikut program TOL adalah staff APIM.

    Program TOL tu memang kelakar, program tu cuma kelas biasa saja yang diajar oleh pensyarah jemputan dari UPM dan CEO Dr Suraya Ismail yang asyik bincang pasal bayaran gaji lepas mengajar dan segala cerita dia too good to be truth, maybe dia nak brainwash ‘bakal’ lecture ni gaji pensyarah dari UPM pun tak dibayar 2 bulan. Dr Suraya dakwa sijil TOL ni laku untuk mengajar di universiti awam dan dia kata dah ada pun yang mengajar di UA guna sijil TOL ini. Program TOL ni pun takda struktur, bayangkan dorang suruh buat projek paper dalam masa sebulan, walaupun ade yang tak pernah tahu apa itu projek paper.

    Selain itu, APIM ni terlibat dalam penipuan bayaran sebanyak RM120K semasa karnival APIM di space U8, ramai artis, DJ dan PA sistem tak dibayar sampai sekarang. Selain itu, banyak penipuan sebelum ni dah berlaku terhadap pelajar2 dan pensyarah yang direkruitnya dan APIM ni dah banyak laporan polis dan dalam tengah dalam kes mahkamah.

    Sepanjang APIM ni berjalan, tak pernah nampak lagi pelajar yang ikut kursus APIM, sebab memang takda, Dr Suraya ni memang menipu, cakap ada beribu pelajar APIM sebelum ni. Sekarang ni dia fokus dengan ambil pelajar lepas tu suruh pelajar bayar yuran pendaftaran, dan diorang akan bagi kursus yang bodoh2 mcm kelas tuisyen oleh tenaga pengajar tah dari mana2 dan sijil tu pun tak kan laku utk pekerjaan atau sambung belajar.

    APIM ni sebenarnya takda HQ atau office ye, tempat dia selalu berpindah randah, dan selalu lari, ye lah tak bayar sewa, mula2 di space u8 bukit jelutong Shah Alam, sekarang di bangunan UUM KL (dpt tahu suraya ni pun tak bayar sewa UUMKL) . Jadi dia ni nomad berpindah randah.

    untuk meyakinkan prospek2 dia ni, dia akan tunjuk banyak MoU dari universiti2 seperti UTEM, UPM dan syarikat2 kecik, bila saya tanya dengan syarikat2 kecil tu, rupanya kebanyakkan syarikat tersebut tertipu dan APIM ji sekadar buat MoU je, nak nama lebih. Lebih teruk dia menggunakan nama UPM untuk nampak gah, rupanya UPM nafikan ada kerjasama dengan APIM ni.

    Lepas laporan polis dibuat, rupanya Dr Suraya ni guna nama palsu, nama sebenarnya adalah Rohaya binti Ismail, gelaran Dr. tu pula adalah palsu.

    Saya harap fresh graduate dengar nama ASIA PACIFIC INNOVATION MANAGEMENT (APIM) ni jangan tertipu ya dengan pekerjaan yang dijanjikan, dan juga kepada adik2 lepasan spm dan PT3 tu, dorang ni kerja menipu saja.

    BERHATI HATI MEREKA SEKARANG TENGAH CARI ORANG TERDESAK YANG MENCARI KERJA, trademark die ‘KAMI NAK TOLONG ANAK BANGSA’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *